"Vera ikon"_ung

de
„Vera ikon“ – „igaz kép“
Bild 5Botond 2011. március 3-án lenne 62 éves. Súlyos betegség után hunyt el 2010. október 27-én.
Botond rendkívül gazdag, sokrétű életművet hagyott hátra. Műveinek ciklusai lényegében az emberi cselekvés módozataival és következményeivel foglalkoznak, ezek alkották témáinak forrástárát. Munkásságában mindig a világosan megfogalmazott üzenetet tartotta fontosnak, soha nem veszett el az önelégült esztétikai rutinban. Műveiben sok a panasz, a vád és sok a gyász.
Utolsó ciklusa a keresztény ikonokkal és a szenvedéstörténet témáival foglalkozik Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájának kapcsán. Az utolsó vacsora, a Veronika-ereklyék és a torinói lepel elmélyült tanulmányozásából megrendítő erejű képsorozat született.
A posztbiblikus hagyomány szerint Jézus a Golgotára vivő úton háromszor is összerogyott a kereszt súlya alatt. Az egyik ilyen összeomlás alkalmával egy Veronika vegy Berenike nevű nő kendőt nyújtott felé a tömegből, s miután Jézus letörölte verejtékét, a kendő megőrizte a „Vera ikon“-t, a latin-görög „igazi képet“, azaz Krisztus arcának lenyomatát.
Magántárlatunkon Botond „A torinói lepel“ c. munkáját mutatjuk be, valamint néhány darabot a „Veronika“ című ciklusból.
A megnyitóhoz kapcsolódó beszélgetésben Kurdy-Fehér János író és Podmaniczky Szilárd író- költő-publicista cserél eszmét Botond munkáiról, a Veronika-motívumról és a torinói lepel témájáról.
A kiállítás 2011. március 4-től 8-ig,
naponta 15.00 -18.00 óra között tekinthető meg előzetes bejelentkezés alapján.
Kunstsalon Koppelmann
Ingrid, Janine & Viviane Koppelmann
Bacsó Béla utca 31.
1084 Budapest
Kapcsolat 06-70 263 4166
info@kunstwerk-nippes.de
www.kunstwerk-nippes.de
Megközelítés:
4-es vagy 6-os villamossal a Rákóczi téri megállóig
2-es metróval a Blaha Lujza téri megálló